unnamed-2Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι του Αλιβερίου, εξ αιτίας της λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής, η οποία μολύνει την δασική έκταση και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην δημόσια υγεία. Οι δημότες της περιοχής οργανώθηκαν και αντιδρούν έντονα ενάντια στον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, καταγγέλλοντας επίσημα, τόσο στον τύπο όσο και στο Δασαρχείο, αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή τους. Παράλληλα δίνουν στην δημοσιότητα φωτογραφίες που αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση. 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ «ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ»

ΘΕΜΑ: «Ρύπανση δασικής έκτασης στη θέση ΄΄ΤΣΑΡΟΥΧΑ΄΄ Αλιβερίου»

Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή Κύμης Αλιβερίου για την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και άλλων ογκωδών αντικειμένων, όπως απεικονίζονται στις φωτογραφίες, τις οποίες παραθέτουμε στο τέλος της αναφοράς μας, δημιουργώντας μια πηγή ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, χωρίς τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων, κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον δασικό χαρακτήρα της αναφερόμενης στο θέμα έκτασης.Η καθημερινή απόρριψη των απορριμμάτων συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα  μέχρι και σήμερα, ενώ δεν προβλέπεται η χρήση δασικών εκτάσεων για την διάθεση των απορριμμάτων.

unnamed-2unnamedunnamed-4unnamed-5unnamed-6unnamed


Η εν προκειμένω διάθεση των απορριμμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου, τη μόλυνση των υπόγειων και των επιφανειακών υδροφορέων και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία .

Δυστυχώς για το σοβαρό αυτό ζήτημα, φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Μας πλημμυρίζει με βαθιά θλίψη το γεγονός ότι «αυτοδιοικητικοί παράγοντες» του Δήμου επιχειρούν παράλληλα, να ασελγήσουν απροκαλύπτως δίπλα σε ένα χώρο, «τον πρώην σκουπιδότοπο Αλιβερίου» για τον οποίο έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται οι εργασίες πλήρους αποκατάστασής του και ανάπλασής του, «ανάκτηση του φυσικού τοπίου», με επιχορήγηση ειδικών κονδυλίων από την πολιτεία.

 

Εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας στην τυχόν δημιουργία «ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ» στο Αλιβέρι και πέριξ αυτού, είτε αυτός λέγεται ΣΜΑ, είτε ΧΥΤΑ, είτε λέγεται ΧΥΤΗ, με ή χωρίς «εργοστάσιο επεξεργασίας» απορριμμάτων, μπαζών, ή οτιδήποτε άλλο.

Συμμετέχουμε ενεργά σε όλες εκείνες τις ενέργειες, που στοχεύουν στην ακύρωση του σχεδιαζόμενου εγκλήματος κατά του Αλιβερίου και των κατοίκων του.

Συμμετέχουμε ενεργά ν΄ αποτρέψουμε περαιτέρω προσβολές του ήδη επιβαρυμένου φυσικού περιβάλλοντος και του υποβαθμισμένου αστικού μας χώρου.

Τονίζουμε ότι το Αλιβέρι και η γύρω περιοχή του είναι ήδη από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές του Δήμου και η κατασκευή του (ΣΜΑ) θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

 

Καταγγέλλουμε στη κοινή γνώμη του Αλιβερίου την παρατεινόμενη συσσώρευση δραστηριοτήτων και μονάδων που ενοχλούν στο Αλιβέρι.

Εφιστούμε την προσοχή στους αιρετούς δημοτικούς άρχοντες και τους λέμε ότι στις ελάχιστες ελεύθερες περιοχές που έχουν απομείνει, όπως: «΄΄Κάμπος Αλιβερίου΄΄ , ΄΄Καθούμενη΄΄ , ΄΄Πλάκες΄΄ , ΄΄Παλιό νταμάρι΄΄ , ΄΄Τσαρούχα΄΄ κλπ», πέριξ του Αλιβερίου επιβάλλεται η πλήρη προστασία τους από την δημιουργία οιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας.

 

Καλούμε, κάθε καλοπροαίρετο Αλιβεριώτη, που έχει στοιχειώδες ενδιαφέρον για την πόλη του, να συστρατευθεί μαζί μας, για να ακυρώσουμε στη πράξη τα σχέδια μετατροπής της περιοχής Αλιβερίου σε ένα απέραντο χώρο τέτοιων ενοχλητικών μονάδων.

 

Επισυνάπτονται δεκατέσσερις (14) φωτογραφίες.

Αλιβέρι, 11 Οκτωβρίου 2016

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η καταγγελία στο Δασαρχείο

ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ «ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ»

 

ΠΡΟΣ:

  1. Δασαρχείο Αλιβερίου
  2. Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
  3. Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
  4. Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων
  5. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
  6. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  7. κ. Εισαγγελέα Χαλκίδας
  8. Α.Τ. Αλιβερίου

 

ΘΕΜΑ: «Ρύπανση δασικής έκτασης στη θέση ΄΄ΤΣΑΡΟΥΧΑ΄΄ Αλιβερίου»

 

κ/α Δασάρχα,

Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή Κύμης Αλιβερίου για την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και άλλων ογκωδών αντικειμένων, όπως απεικονίζονται στις φωτογραφίες, τις οποίες παραθέτουμε στο τέλος της αναφοράς μας, δημιουργώντας μια πηγή ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, χωρίς τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων, κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον δασικό χαρακτήρα της αναφερόμενης στο θέμα έκτασης.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε την απορία μας και την προσοχή σας στο γεγονός ότι, μετά την παύση του προϋπάρχοντος ΧΑΔΑ στην περιοχή αυτή και των εργασιών ανάπλασης και αποκατάστασής του με στόχο την ανάκτηση του φυσικού τοπίου, η καθημερινή απόρριψη των απορριμμάτων να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα  μέχρι και σήμερα, ενώ δεν προβλέπεται η χρήση δασικών εκτάσεων για την διάθεση των απορριμμάτων.

Δυστυχώς για το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.  

Ύστερα από τα παραπάνω ζητάμε:

 1. Την άμεση λύση και διευθέτηση της αυθαίρετης απόρριψης των απορριμμάτων.
 2. Την άμεση απομάκρυνση των σορών απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων.
 3. Την πλήρη καθαριότητα και αποκατάσταση του χώρου και όλης της περιοχής.
 4. Την γραπτή ενημέρωσή μας για όλες τις ενέργειες στις οποίες η υπηρεσία σας έχει προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα, ως όφειλε, για την κατάργηση της «παράνομης», εν προκειμένω διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου, τη μόλυνση των υπόγειων και των επιφανειακών υδροφορέων και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία .

Επισυνάπτονται δεκατέσσερις (14) φωτογραφίες.

 

Αλιβέρι, 11 Οκτωβρίου 2016

Με εκτίμηση,   η Συντονιστική Επιτροπή:

ΤΖΑΝΟΥΔΑΚΗΣ Ε.     –      ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ Β.     –      ΝΙΚΑΣ Α.     –      ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΣ ΧΡ.     –      ΚΟΤΣΑΡΗΣ  Γ.

Advertisements