Πρόταση για κήρυξη απεργίας στον κλάδο του εμπορείου στην Εύβοια κατέθεσε η Ταξική Ενότητα στη συνεδρίαση του ΔΣ του εργατικού Κέντρου, για την Κυριακή 16/7, ημέρα πανελλαδικής κλαδικής απεργίας.

H νομοθετική κατάργηση της Κυριακής αργίας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η υπουργική απόφαση των προηγούμενων ημερών, δίνοντας πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις να ανοίγουν τα καταστήματα τους στο Δήμο Αθήνας, στο παραλιακό τόξο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει φέρει ήδη τα πάνω-κάτω στη ζωή των εμποροϋπαλλήλων.

Με βάση το νέο νόμο, η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε δόσεις, έχει δώσει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που χωρίς δισταγμούς και με πλήρη ελευθερία κινήσεων, ανοίγουν όπως, όπου και όποτε θέλουν τα καταστήματα τους σε όλη τη χώρα, προσπερνώντας νόμους και εργατικά δικαιώματα. Ήδη έσπευσαν να ανοίξουν καταστήματα Κυριακές μέσα στον Ιούνη, μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Η απεργία στις 16 Ιούλη, είναι μάχη που πρέπει να φέρει στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων συνολικά, για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας. Είναι μια σκληρή μάχη με την εργοδοσία που απαιτεί από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουμε τις δυνάμεις μας για απεργία με απεργούς, ιδιαίτερα στα μεγάλα σουπερ μάρκετ και τις μεγάλες αλυσίδες.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας αποτελεί πάγια αξίωση των μονοπωλίων που στοχεύει σε ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, στην «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, πακέτο με άθλιους μισθούς των 200 και 300 ευρώ. Ακόμα και όταν φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση όμιλοι μεταξύ τους, είτε μεγαλέμποροι να παίρνουν αποφάσεις για κλειστά καταστήματα την Κυριακή, δεν κόπτονται για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας ούτε για τα συμφέροντα των εργαζομένων τους. Αυτό που έρχεται στο προσκήνιο είναι οι μεγάλοι ανταγωνισμοί που εκτυλίσσονται στον κλάδο με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους και να επικρατήσουν στον ανταγωνισμό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν έχει τίποτα θετικό να προσφέρει είτε στη θέση των μικρών εμπόρων και αυταπασχολούμενων, ούτε στη συμμαχία τους με τους εμποροϋπάλληλους η πρόσφατη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας που καλεί τα μέλη του να μείνουν κλειστοί στις 16 του Ιούλη αλλά να βρουν μια πιο… προσοδοφόρα Κυριακή ν’ ανοίξουν.

Επίσης η οργάνωση της απεργίας και με τη συμμετοχή του Δευτεροβάθμιου οργάνου της Εύβοιας, χρειάζεται να χτυπάει και το παζάρι που εξελίσσεται γύρω από τον αριθμό των Κυριακών που πρέπει να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, την τοποθέτηση του τζίρου των επιχειρήσεων ως βασική παράμετρο για την αύξηση των Κυριακών αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων. Αυτή είναι η γραμμή που όχι μόνο δεν βοηθάει τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπέρασμα, να σηκώσουν το κεφάλι αλλά τους εντάσσει πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, έρμαια στους ανταγωνισμούς τους.

Η Κυριακή αργία αποτελεί ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της θα επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα όχι μόνο στη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο αλλά συνολικά της εργατικής οικογένειας, καθώς αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, τη νεολαία που μαθαίνει να δουλεύει από νωρίς χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και ελαστικότητας.

Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά και όσους εργάζονται σε κλάδους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να αποτελέσει φωνή ακόμα και για κλάδους που σήμερα έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

Καλούμε το ΔΣ του ΕΚΕ να πάρει απόφαση για κήρυξη απεργίας στο Εμπόριο στην περιοχή μας, διεκδικώντας:

 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
 • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.
 • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
 • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Το ΔΣ και αφού οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, με μεγάλη πίεση είχαν δεχθεί στο προηγούμενο θέμα την κήρυξη απεργίας στον τουρισμό, πήρε απόφαση για την απεργία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Πρόταση για κήρυξη απεργίας στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού για την Πέμπτη 20 Ιούλη κατέθεσε η Ταξική Ενότητα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΕ στις 10/7.

Μιλάμε για μια δύσκολη μάχη, στην καρδιά της Τουριστικής περιόδου που εργοδοσία και όλοι οι μηχανισμοί της κάνουν το παν για να την πνίξουν, θα ρίξουν λυτούς και δεμένους, θα τρομοκρατήσουν. Ήδη τα δείγματα έχουν βγει στην επιφάνεια αφού και με αφορμή την απεργία στους ΟΤΑ και με την Κυριακάτικη Αργία, αυτό που λένε όλοι με ένα στόμα, εργοδοσία, κυβέρνηση, τοπική διοίκηση κλπ είναι να «διασωθεί ο τουρισμός». Αποκαλούν τον τουρισμό «ατμομηχανή της ανάπτυξης» … και πώς να μην το κάνουν άλλωστε, όταν κάθε χρόνο τα έσοδα του κεφαλαίου στον κλάδο ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ, όταν το σημαντικότερο κομμάτι των υποδομών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, σχεδιάζονται και υλοποιούνται για να εξυπηρετήσουν αυτή ακριβώς την κερδοφορία.

Στην Ελλάδα όμως των 30εκατ τουριστών και 10.000 ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, κάτι που μεταφράζεται και στην περιοχή μας, ελάχιστοι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, με δουλειά λάστιχο, με συμβάσεις ακόμα και μιας μέρας, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, με μισθούς πείνας. Η ανασφάλιστη εργασία μεγαλώνει και τα χρωστούμενα δεδουλευμένα σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μήνες έως και χρόνια όπως στην περίπτωση Holydays και Olympic star. Ακόμη χειρότερες είναι οι συνθήκες για τους νέους εργαζόμενους, πρακτικάριους κτλ.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο έχει υποχρέωση να πάρει απόφαση, να κηρύξει απεργία και να την στηρίξει έμπρακτα, με οργάνωση Αλληλεγγύης από όλα τα σωματεία της δύναμής του..

Στην επίθεση Εργοδοτών-Κυβέρνησης-ΕΕ οι εργαζόμενοι να αντιπαρατάξουμε την δύναμη της Αλληλεγγύης και του Οργανωμένου Αγώνα και να διεκδικήσουμε

 • Να επιβάλλουμε στους εργοδότες οι ΣΣΕ να εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα.
 • Να διεκδικήσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, με εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
 • Να επιβάλλουμε την κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων που δημιουργούν οι εργοδότες για να υπογράφουν μειώσεις μισθών.
 • Να επιβάλουμε με τον αγώνα μας μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Να απαιτήσουμε την κατάργηση των κάθε λογής δουλεμπορικών, για να έχουμε όλοι δουλειά με δικαιώματα.
 • Να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Μέσα από αυτήν την απεργία το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δώσει απάντηση στις αυταπάτες που καλλιεργούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα τους, ότι με την «ανάπτυξη» θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι. Να παραμεριστεί η γραμμή του συμβιβασμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως αυτή της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού που υπογράφει μειώσεις στο όνομα της διατήρησης της σύμβασης, καθώς και της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου που αρνιόταν αρχικά να κηρύξει απεργία, πράγμα που έκανε μόνο μετά από πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Επέμειναν ωστόσο σε κοινή δραστηριότητα με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας παρά τα στοιχεία για τη συμβιβαστική στάση της που έφεραν στη συνεδρίαση οι σύνεδροι της Ταξικής Ενότητας.

Advertisements