Πριν ένα χρόνο, ο Γιώργος Μπαντούνας εδραίωσε την παρουσία των τοπικών παραγωγών στο παζάρι. Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Το 2016 ήταν καθοριστική χρονιά για το Παζάρι της Αγ. Παρασκευής στη Χαλκίδα, καθώς, για πρώτη χρονιά, μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια και μετά από την επιμονή του πρώην Αντιδημάρχου και νυν προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Μπαντούνα, οι τοπικοί παραγωγοί απέκτησαν το δικό τους χώρο στην εμποροπανήγυρη, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα.

Η παρουσία των παραγωγών  ήταν μικρής κλίμακας, καθώς, μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολη η συμμετοχή τους και η λειτουργία του τμήματος. Τέθηκαν όμως οι βάσεις προκειμένου  να γίνει κάτι πολύ πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό την επόμενη χρονιά.

Φέτος, μετά και την αλλαγή αρμοδιοτήτων του Γιώργου Μπαντούνα, έγινε από το Δήμο μια προσπάθεια προκειμένου να συμμετέχουν οι τοπικοί παραγωγοί και οικοτέχνες στο παζάρι, όμως η λειτουργία ενός τέτοιου ξεχωριστού τμήματος δεν είναι αρκετή.

Οι παραγωγοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής, κλήθηκαν από το Δήμο να πληρώσουν το ποσό των 350 ευρώ για την συμμετοχή τους, όσο δηλαδή πληρώνουν και οι έμποροι που έρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας και «σπρώχνουν» εμπόρευμα, πολλές φορές, αμφίβολης ποιότητας.

Με το δεδομένο ότι, οι τοπικοί παραγωγοί εκθέτουν συνήθως τρόφιμα, προϊόντα δηλαδή που δεν έχει συνηθίσει κάποιος ν’ αγοράζει από το παζάρι, είναι απόλυτα βέβαιο ότι, το ποσό της συμμετοχής είναι απαγορευτικό. Είναι αδύνατον να πληρώσουν τα 350 ευρώ και ταυτόχρονα, η συμμετοχή τους, να καταγράψει έστω και ελάχιστη κερδοφορία.

Παράλληλα, ο Δήμος, θα έπρεπε ν’ αντιμετωπίσει εντελώς διαφορετικά την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Το ποσό της συμμετοχής θα έπρεπε να είναι συμβολικό ή μηδενικό, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να υπάρχει δημοσιοποίηση της ξεχωριστής λειτουργίας του τμήματος, σε συνδυασμό με κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις προβολής της τοπικής παραγωγής.

Όλα αυτά δεν προβλέφθηκαν με αποτέλεσμα η συμμετοχή των παραγωγών να εμφανίζει δυσκολίες και να καθίσταται από δύσκολη έως αδύνατη.

Ευελπιστούμε ότι τελικά κάτι θ’ αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ ταυτόχρονα ευχόμαστε να είναι λάθος η δική μας τοποθέτηση και το τμήμα να γεμίσει παραγωγούς οι οποίοι θα προβάλλουν τα προϊόντα τους και δεν θα ζημιωθούν από την συμμετοχή τους. Ωστόσο, τα δικά μας μηνύματα μας οδηγούν σε αντίθετο συμπέρασμα.

 

Κοσμάς Σορόπουλος

Advertisements

One thought on “ΠΑΖΑΡΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Να γιατί δεν συμμετέχουν οι τοπικοί παραγωγοί

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.