Επίκαιρη ερώτηση στο Π.Σ. της Δευτέρας 31/7/17

Για τις καταστροφές από το πρόσφατο χαλάζι στο δήμο Στυλίδας

 

  Την Πέμπτη 27/7/2017 έντονη χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές του Δήμου Στυλίδας και συγκεκριμένα τα τοπικά Διαμερίσματα Αχινού, Ραχών, Αχλαδιού, Παλαιοκερασιάς, Βαθυκοίλου και Γλύφας.

  Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή της βρώσιμης ελιάς. Ενώ ό,τι γλύτωσε, αναγκαστικά, θα πάει για λάδι.

  Η συγκεκριμένη καταστροφή έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το χειμερινό παγετό του Γενάρη, την ανυπαρξία δακοκτονίας, την απογείωση του κόστους παραγωγής, τη δυσβάστακτη φορολογία, τις χαμηλές τιμές πώλησης ελιάς και λαδιού…

  Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το πενιχρό τους εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά για τούτη την καλλιεργητική περίοδο και θα χειροτερέψει περισσότερο την ήδη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.

  Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γίνουν έγκαιρα και αντικειμενικά οι εκτιμήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί.

   

31/7/2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίκαιρη ερώτηση στο Π.Σ. της Δευτέρας 31/7/17

Ρετσινάδες Β.Κ. Εύβοιας

Στις 26/6/17 σας καταθέσαμε στο Π.Σ. και τον κ. Περιφερειάρχη την παρακάτω επίκαιρη ερώτηση αλλά δεν μας δώσατε καμία απάντηση. Την επαναφέρουμε σήμερα και σας καλούμε να απαντήσετε στους ρητινοκαλλιεργητές της περιοχής.

Γνωρίζει το Π.Σ. ότι οι  ρετσινάδες της Εύβοιας βγήκαν στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους.

Διεκδικούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους εξωθούν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους, πρακτικά στην εγκατάλειψη των δασών των οποίων αποτελούν άγρυπνους φρουρούς, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του υπορόφου, τη διάνοιξη δασικών μονοπατιών που λειτουργούν σαν ζώνες πυροπροστασίας, επαγρυπνώντας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, σπεύδοντας πρώτοι και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάσβεσή της εφόσον εκδηλωθεί, αφού γνωρίζουν το δάσος καλύτερα απ’ τον καθένα, αλλά και για την λαθροϋλοτομία.

Εδώ και χρόνια τα προβλήματά τους διογκώνονται διαρκώς, το εισόδημά τους συρρικνώνεται και οι οικογένειες των ρητινοκαλλιεργητών δίνουν μάχη επιβίωσης. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης αύξησης της ανεργίας, πολλοί επέστρεψαν στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και στράφηκαν στη ρητινοκαλλιέργεια, η οποία διαρκεί 9 περίπου μήνες. Μιλάμε για περισσότερες από 1.000 οικογένειες….

Ήδη, με απόφαση του σωματείου τους, έχουν πραγματοποιήσει μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις στους Δήμους της Β.Κ. Εύβοιας , στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια , πριν δύο ημέρες με αφορμή την παρουσία του κ. Αποστόλου.

 Παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν τη δουλειά τους. Να παραμείνουν στα χωριά, να ζουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.

    Παλεύουν την άθλια πολιτική Κυβέρνησης και Ε.Ε., που τους ξεκληρίζει και τους οδηγεί στην ανεργία.

Ο αγώνας τους, είναι και δικός μας αγώνας. Είναι κοινός αγώνας των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών και μικροεμπόρων, της νεολαίας.

Οι ρετσινάδες διεκδίκησαν συνάντηση με τον υπουργό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, χαρακτήρισε την κινητοποίηση ακραία και αδικαιολόγητη, ενώ  μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα μέτρο που να θίγει τα συμφέροντα των ρητινοκαλλιεργητών, τη στιγμή που ήδη έχει δρομολογήσει τον αφανισμό του κλάδου.

 

Η κυβερνητική προπαγάνδα που έχει ως στόχο, είτε να ξεγελάσει τους ρετσινάδες, είτε να τους συκοφαντήσει στους εργαζόμενους προκειμένου να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, πρέπει να πέσει στο κενό.

Ο κ. Περιφερειάρχης είχε σύσκεψη μαζί τους στις 13/3/17. Εκεί, μαζί με τους βουλευτές και τους φορείς που συμμετείχαν, δήλωσαν τη στήριξή τους καθώς και την πρωτοβουλία για συνάντηση με τον υπουργό κ. Φάμελλο. Από ‘κει και ύστερα όμως δεν έγινε καμιά ενέργεια, δεν δόθηκε από την πλευρά της περιφέρειας καμία απάντηση. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Να μας ενημερώσετε, κύρια τους ρετσινάδες και τις οικογένειές τους, τι μέτρα θα πάρετε για τη στήριξή τους, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

 • 0,50 €/κιλό τουλάχιστον ενίσχυση ρητίνης για το 2016.
 • Κατάργηση της φορολόγησης με 22% και της προκαταβολής φόρου 22% (δηλ. 44% φόρο).
 • Δωρεάν παροχή εφοδίων (σακούλες, φάρμακα κλπ).

 

Επίσης παραμένει άλυτο το πρόβλημα των αποζημιώσεων των πληγέντων και των ρετσινάδων από την καταστροφική πυρκαγιά του 2016 καθώς και τα απαραίτητα δασοτεχνικά- αντιδιαβρωτικά- αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

31/7/2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Στις 8/5/17 είχαμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για την πυροπροστασία  στη Στερεά Ελλάδα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και θέσαμε και το ζήτημα των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Λίμνης το 2016. Δεν πήραμε κάποια απάντηση. Επαναφέρουμε το θέμα σήμερα αφού συνεδριάζουμε στην πυρόπληκτη περιοχή που ακόμα οι κάτοικοί της περιμένουν μέτρα.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ποια μέτρα  αποκατάστασης και πυροπροστασίας έχουν προχωρήσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2016.

Η εικόνα που  έχουμε για την περιοχή  της Λίμνης:

1.- Αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας έγιναν μόνο από το Δασαρχείο (3 – 4 φράγματα με σκυρόδεμα ή πέτρα και «κορμοδέματα» ) σε δύο σημεία πάνω από τη Λίμνη.

2.- Δενδροφύτευση 600 περίπου δένδρων το Φλεβάρη, στα προαναφερόμενα σημεία με τα κορμοδέματα.

3-. Δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για καταστροφές σε κτίσματα, κτηνοτροφικές υποδομές, στους ρητινινοσυλλέκτες για την απώλεια της παραγωγής και των δένδρων που καλλιεργούσαν και σε κτηνοτρόφους για τροφές.

4.- Η ξυλεία δόθηκε σε έμπορους και όχι σε δασικούς συνεταιρισμούς, όπως διεκδικούσαν οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες της περιοχής.

5.- Τα έργα του Δασαρχείου δεν δόθηκαν στους δασικούς συνεταιρισμούς, επειδή δεν είχαν «τεχνική επάρκεια». Τελικά τα πήραν εργολάβοι που χρησιμοποίησαν ως προσωπικό τα μέλη των συνεταιρισμών.

 

31/7/2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πρόταση ψηφίσματος στήριξης των εργαζομένων στις επιχειρίσεις ΖΟΥΡΑΣ, στο Π.Σ. της Δευτέρας 31/7/17

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των επιχειρήσεων συμφερόντων Ζούρα που με τη συμβολή των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, για άλλη μια φορά επιστρατεύει την τρομοκρατία και «μπράβους» της για να «σπάσει» την απεργία των εργαζομένων, που έχει ξεκινήσει με συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Παρασκευή 21/7 σε μονάδα της επιχείρησης στο Μαντούδι.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια να δοθεί εισαγγελική εντολή και να συλληφθούν ο πρόεδρος και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου με το πρόσχημα της «παράνομης βίας» οι οποίοι αφού τους ασκήθηκαν διώξεις αφέθηκαν ελεύθεροι από το Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου.

Η εργοδοσία, αποθρασυμμένη από το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν θεσπίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί ανέπαφο και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, επιχειρεί να μονιμοποιήσει τις εργασιακές συνθήκες- ζούγκλα που επικρατούν στις μονάδες της επιχείρησης. Γι’ αυτό επιδιώκει να μην υπάρχουν αντιδράσεις, διεκδικήσεις και οργάνωση των εργαζομένων απέναντί της.

Και με αυτές τις εξελίξεις αποδεικνύεται ότι η υλοποίηση της αντεργατικής- αντιλαϊκής πολιτικής πηγαίνει χέρι- χέρι με την καταστολή, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία, αξιοποιώντας τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό και τις δικαστικές αρχές. Η προσπάθεια να χτυπηθεί η απεργία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα αποτελεί προαναγγελία για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση από τους δανειστές.

Αυτά περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα μέτρα, την άμεση δρομολόγηση αντιδραστικών αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, βάζοντας επιπρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα των εργαζομένων κάθε κλάδου και κάθε επιχείρησης να επιλέγουν τις μορφές πάλης για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους που τους αφαιρούνται καθημερινά, συνολικότερο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, ανάλογα περιστατικά όπως η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που ορίζει ως καταχρηστικές τις επισχέσεις εργασίας από απλήρωτους εργαζόμενους όταν η εργοδοσία επικαλείται οικονομική δυσπραγία, καθώς και η απόφαση του μονομελούς εφετείου Λάρισας να επικυρώσει απόλυση συνδικαλίστριας, υποχρεώνοντάς τη μάλιστα να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα!

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Ζούρα που δίνουν με ψηλά το κεφάλι έναν πολύμηνο αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά.

Οι διεκδικήσεις τους για την καταβολή των δεδουλευμένων, για την ανάκληση των απολύσεων και διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, είναι και δικές μας διεκδικήσεις.

31/7/2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

της Δευτέρας 31/7/17 για τα προβλήματα

του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας

 

Ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας είναι δήμος  που συστάθηκε  από τη συνένωση τριών προϋπαρχόντων δήμων ,συνένωσε μαζί και τα μεγάλα τους προβλήματα…….

Πρόκειται για μια περιοχή με σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες: πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, δάση, αγροτικές εκτάσεις, πανέμορφες παραλίες…. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή και τσιφλικάδες πλούτισαν και άφησαν πίσω τους φτώχεια, ανεργία, εγκατάλειψη. Οι άνεργοι της περιοχής ήταν από τους πρώτους που βίωσαν την κοροϊδία των διάφορων «προγραμμάτων» μέσω Τοπικής Διοίκησης. Περιοχή που εγκαταλείφθηκε πλήρως και από πλευράς υποδομών. Έτσι σήμερα:

 

 • Η ανεργία έχει αυξηθεί υπέρμετρα και σε ψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη φορά.
 • Πολλά μαγαζιά έκλεισαν και πολλά άλλα φυτοζωούν ή είναι έτοιμα να κλείσουν.
 • Περιορισμένη είναι και φέτος η κάλυψη ενοικιαζομένων δωματίων.
 • Λείπουν οι δρόμοι και όσοι υπάρχουν συντηρούνται ανεπαρκώς.
 • Το Κέντρο υγείας Μαντουδίου, με ελάχιστο προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής.
 • Ο παιδικός σταθμός της Λίμνης δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, ενώ ο παιδικός σταθμός Μαντουδίου λειτουργεί με μία νηπιαγωγό.
 • Σε ορισμένες περιοχές  υπάρχει πρόβλημα ύδρευσης. Ακόμη και επάρκειας νερού.
 • Παραγωγικές αγροτικές περιοχές δεν αρδεύονται.
 • Η κτηνοτροφία απροστάτευτη. φθίνει συνεχώς.
 • Οι ρετσινάδες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
 • Η βοήθεια, που υποσχεθήκαν στους πυρόπληκτους του 2016 καθυστερεί απαράδεκτα.

 

Ο Δήμος με πενιχρή χρηματοδότηση, που συνεχώς μειώνεται και με λειψό προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του όπως θα χρειαζόταν.

 

Υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο, λόγο υψηλού ποσοστού ανεργίας και αυξημένου ποσοστού  συνταξιούχων, σοβαρές κοινωνικές ανάγκες, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής…. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου πρέπει να λειτουργήσουν ενιαία, να ενισχυθούν με προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση.

 

Δεν έχει τεχνική υπηρεσία στον Δήμο και χρειάζεται ειδική στήριξη για να ανταποκριθεί και σε αυτό το καθήκον.

 

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει  και στην αξιοποίηση του λευκόλιθου της περιοχής, που σε συνθήκες καπιταλιστικής εκμετάλλευσης λειτουργούν στην βάση των κερδοσκοπικών επιδιώξεων των μονοπωλίων.

 

Να υπενθυμίσουμε πως η πιο σωστή και αποδοτική για τα λαϊκά συμφέροντα αξιοποίηση τους, προϋποθέτει ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ… ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ… ΣΕ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΟΛΙΑΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ.

 

31/7/2017

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Advertisements